fredag 22. mai 2009

Kapittel 1 - Survivor

Helene stirret ned i det halvfulle rødvinsglasset foran seg, imponert over sin tilsynelatende uendelige kapasitet til å forkludre ting til for seg selv. Gjennom den stille praten fra rådgiverne som satt i kontorlandskapet rundt henne kunne hun høre applausen fra salen der generalsekretæren sto på scenen og hausset opp stemningen foran hundrevis av kampanjemedarbeidere i et desperat forsøk på å fremstille det som om de fortsatt hadde et håp om å vinne valget.

Det hadde virket som en god idè der og da. At hun skulle stille til valg for de konservative. Hun var relativt ung, vel, tatt i betraktning at partiet stort sett var kjent for sine middelaldrende menn. Hun var – åpenbart – kvinne, kom fra østkanten og var allerede etablert som en hardtslående høyrevridd blogger i samfunnsdebatten.

At ”der og da” var på et sent nachspiel der idéene, i likhet med alkoholen, fløt fritt og vurderingsevnen var på et minimum, hadde ikke spilt inn på avgjørelsen i ukene etter. At hun hadde en ”utagerende fortid” hadde de sett på som et pluss. Kunne Mette-Marit bli dronning, kunne vel hun bli stortingsrepresentant. At politikere ikke hadde den samme beskyttelsen som kongelige i den kulørte pressen hadde de ikke tenkt på. Tabbe. Stor tabbe.

Hun hadde blitt tatt i mot av både partikollegaer og pressen med åpne armer. En kandidat som ville gi det heller grå og forgubbede partiet et snev av sårt tiltrengt entusiasme og begeistring. En fargerik, direkte og tydelig politikeremne, som med humor og glimt i øyet hadde snurret pressen rundt lillefingeren og sjarmert sokkene av den grå garden som utgjorde kjernen i partiet.

Det var før noen oppvakte journalister begynte å tråle tilbake i alt hun hadde skrevet av innlegg og kommentarer på nettet. Og ikke minst, før videoen av en heller brisen Helene i fri dressur dukket opp på YouTube.

I løpet av året hadde hun blitt nordisk mester i å legge seg flat, krype til korset, be om tilgivelse og komme sterkere tilbake. Men etter forrige ukes avsløringer om de innerste forholdene i hennes egen valgkamporganisasjon kom opp i dagens lys, virket det som om ikke bare organisasjonens, men også velgernes tålmodighet, var slutt. Den siste uken var hun vaklet på høye hæler fra skanse til skanse. Det hadde vært et helvete og hun begynte å kjenne hvor sliten hun egentlig var.

Helene sukket og tenkte at forskjellen mellom et halvfullt og halvtomt glass kun var en liten slurk. Men dette var ikke kvelden for små slurker. Strengt tatt burde hun ikke drikke i det hele tatt, men sjelden hadde en flaske rødvin smakt så godt som akkurat nå. Hun tømte glasset og var i ferd med å finne frem en sigarett, da Jon kom løpende inn og sa at hun måtte komme. Det var bare noen minutter før hun skulle ut på scenen og de måtte sjekket at mikrofonen virket og manus lå klart.

Helene reiste seg ustøtt og så refleksjonen av seg selv i vinduet ut mot gaten. Om ikke annet hadde en beinhard kampanje gjort at hun hadde gått ned de åtte kiloene hun hadde snakket om de siste fire åra. Hun hadde en knelang svart kjole over et par høye støveletter, og håret var profesjonelt satt opp av en stylist hun hadde brukt ved viktige anledninger i kampanjen.

De hadde beskyldt henne for å forsøke å dra en Sarah Palin-look da hun plutselig møtte i TV-studio med pannelugg og drakt, og sammenligningen hadde vel vist seg å ikke være helt skivebom. Hun hadde forsøkt seg på en Palin-parodi i et tv-intervju om innvandring og integrering med et ”jeg kan se Grønland fra leiligheten min” og bommet spektakulært. Etter det hadde det meste hun tok i blitt forvandlet til gråstein. Hun sukket, rettet litt på kjolen og begynte mentalt å forberede seg på å gå ut til ulveflokken av skandalehungrige journalister og skuffede medarbeider.

- Helene, er du klar, ropte Jon.

Han viftet oppmuntrende til henne og holdt opp tomlene i et lykke til. Manuset lå fremme på scenen og mikrofonen var på.

Hun kjente en intens trang til å løpe på toalettet og kaste opp i det hun hørte Destiny Childs ”Survivor” dundret ut av høyttalerne. Sangen ble valgt etter at hun på spektakulært vis hadde klart å snu forargelse til sympati bare en måned før valget. Det virket som en evighet siden nå.

- Jeg overlever. Bare denne kvelden er over, så kan jeg synke tilbake i glemselens mørke, som så mange andre politiske broilere før meg, tenkte hun.

Så trakk hun pusten dypt, hentet frem sitt mest strålende smil og gikk opp trappen og inn i lyset på scenen.

-----------------------------

Har du forslag til etternavn til Helene? Tvister og vrier på politikertabber som hun gjør, men kommer seg unna? Politikere som burde vært parodiert? Saker som burde vært diskutert?

Kommenter nedenfor eller send en e-post til vampus [a] gmail.com!

38 kommentarer:

 1. Hm.. Tenkte noe mer som lett kan brukes pan-nordisk (man må da ha ambisjoner...)

  SvarSlett
 2. Du skriver om forhold i "hennes egen valgkamporganisasjon".

  Har norske stortingskandidater egentlig egne valgkamporganisasjoner? Syntes det hørtes så amerikansk ut.

  Kanskje ikke meninga vi skal kommentere språkføringa her (?), men reagerte litt på "dra en Sarah Palin-look" ; da ville jeg heller bare sagt "dra en Sarah Palin".

  Beste passasjen syntes jeg var dette med "kan se Grønland fra leiligheten min".

  SvarSlett
 3. Tja, kanskje valgkamporganisasjon er å ta i litt. Men kandidatene har gjerne noen personer rundt seg som er en blanding av venner og rådgivere, og det er en slik gruppe jeg har tenkt meg rundt henne. Hun er hovedpersonen, men persongalleriet ellers vil bestå av den gjengen (som er hennes allierte) og politiske motstandere både i og utenfor Det Konservative Partiet.

  Se an dette med Palin, ja. Det vil være for lenge siden. Men forhåpentligvis vil våre partier nå begynne å levere godt stoff som kan skrives om med "to-do" og brukes friskt :-)

  SvarSlett
 4. Advarer mot etternavnet "Uri".

  SvarSlett
 5. Konservativ, pan-nordisk, ambisjoner og vaklende på høye hæler?

  Hva med Falck, Grieg eller Greve?

  SvarSlett
 6. Hun kunne tatt navnet etter en bydel i New York, Harlem eller noe sånt - men til plottet: Tenk om hun greide å hacke twitter, der politikere og media møtes - tenk hvilke uante muligheter for en up and coming...
  @oddmy

  SvarSlett
 7. Jeg synes det er ganske bra skrevet, men reagerer vel litt på at det ikke gjenspeiler virkeligheten for en norsk stortingskandidat på en veldig god måte. Om man skal opp på et podium med manus for å holde tale for flere hundre mennesker på valgnatten er man gjerne statsministerkandidat eller partileder, eksempelvis. Og mediainteressen denne kandidaten åpenbart er blitt utsatt for i valgkampens løp tror jeg ikke engang Jens og Jensen ville opplevd om de hadde stått frem som kjærester.

  Skjønt; om du satser på å bli oversatt til engelsk kan det jo sikkert være en fordel å ta litt i hist og her... ;)

  SvarSlett
 8. Ambisjoner, ja, men oversatt til engelsk er vel å sikte litt høyt. Gjenspeiling av virkeligheten notert - tror jeg vet hvordan jeg kommer meg rundt det. Men det burde gå at 2. og 3. kandidatene går på scenen under en valgvake, uten at de dermed er kandidater til annet enn stortingsplassene? Partilederen kommer senere...

  SvarSlett
 9. Man prøver seg jo stadig vekk på nye ting inspirert fra andre land i valgkamper. Alt er jo slett ikke like vellykket, så det burde vel være mulig å lage noen artige situasjoner ut av dét.

  Ellers har jeg vært med og jublet for kandidater laaangt nede på diverse valglister selv, så der tror jeg nok du er på trygg grunn, ja ;)

  SvarSlett
 10. Helene Winther? (som en motpol til glamordama)

  SvarSlett
 11. Falck, Grieg, Greve og Winther høres litt typisk konservativt parti ut. Helene von der Falck, liksom :-)

  SvarSlett
 12. Berg eller Larsen. Ikkje spør meg korfor.

  SvarSlett
 13. Meget interessant

  SvarSlett
 14. Syns Winther er bra!

  Jeg ville lagt litt vekt på type lokale ting - som stortingskandidat (in a fashion) vet du vel selv hvor mye som styres fra fylkeskontorene og at man må tekkes fotfolkene i fylket. En kandidat har mye frihet, men det er fylkespartiet som er valgkamporganisasjonen - such as it is. (mulig det er annerledes i Oslo, forøvrig?)

  Politikere det er lett å parodiere finnes vel over alt - mine favoritter er Jan Bøhler, Jon Alvheim/Carl I., stort sett alle i mitt eget parti KrF, Per Olaf Lundteigen og Hallgeir Langeland. Lett å skape noen erketyper fra alle deler av spekteret:)

  Enig i at det kan være for lenge siden Palin - det du kan gjøre er enten å referere til henne uten navn ("en stil udødeliggjort av en amerikansk visepresidentkandidat med et ikke alt for godt rykte" eller no) eller å gå lengre inn å forklare - kanskje har vår kvinne i likhet med sin skaper en viss svakhet for guvernør Palin?

  Jeg syns kanskje også det bør klargjøres litt mer hvorfor Helene ikke kom seg ut av hele greia da bakrusen etter nachspielet avtok - hva er Helenes ambisjoner og tanker rundt det vervet hun er i ferd med å skaffe seg? Har hun vært involvert i politikk tidligere? Hvordan har hun kommet i kontakt med de "rette" folkene hos de konservative, og kapret en nominasjon? Hva er det som gjør at hun blir tilgitt - er det karisma, gode forklaringer, sjarm...?
  (På norsk vil en nok ikke si "kampanjen" - hold deg til "valgkampen".) Hvorfor er en fersk listetopp (?) i TV-studio, og hvorfor får hun så mye oppmerksomhet -- og dette knyttes selvfølgelig tilbake til Helenes politiske erfaring. Er hun så fersk at hun ble overtalt på grunn av et nach, er det vanskelig å tro at hun har muligheten til å bli så spektakulært kjent og populær - før skandalene, selvfølgelig, og blir hun ikke kjent før skandalene blir hun vel heller ikke kjent for noe annet enn skandalene...?

  Syns det er en fin start, håper noen av kommentarene mine er til hjelp, hvis du er interessert kan jeg komme med flere tilbakemeldinger også:)

  SvarSlett
 15. Ohlsson-Hansén. Litt opphøyd, men egentlig helt nedpå. Hun har en svensk bestefar og en ambisiøs mor som driver med slektsforskning og har tatt fransk på Blindern.

  SvarSlett
 16. Winther er bra! Hadde tenkt å foreslå Brink eller Gard eller Grip. Men stemmer på Winther!

  SvarSlett
 17. Sigrid - ja, mer bakgrunn må komme og du har mange gode innspill. Kandidatene har vel ganske stor frihet i norske valgkamper, er de først valgt og listene sendt inn er det fint lite partiene kan gjøre dersom de så viser seg å være helt på bærtur. Helene må ha noe erfaring, men ikke så mye at hun oppfattes som en standard partikader.

  Ohlsson-Hansén, du Skråmers. Men svensk bestefar og ambisiøs mor kan by på muligheter.

  Ser at Winther foreløpig leder, selv om flere har uttrykt begeistring for Hansen. Men Helene Hansen kan fort bli standard Høyre bokstavrim - skatt, skole og samferdsel. Sukk. Mye man må tenke på.

  SvarSlett
 18. Er etternavn-utvalget låst..?

  Dersom ikkje vil eg foreslå Helene Tofte, som uttrykker noko norsk, nordisk, politisk konservativt og samstundes sprettent og ambisiøst.

  Vh @viskar

  SvarSlett
 19. Helene Strand? Etter inspirasjon fra et facebook-frieri ?

  SvarSlett
 20. Helene Nissen Lie. Passe fjongt. Passe folkelig. Og initialene passer også. :)

  SvarSlett
 21. Helene Nesfeldt Lien

  SvarSlett
 22. Ha ha ha, tror ikke jeg trenger flere likheter med henne enn det som allerede ligger på bordet. Så initialene får bli noe annet. Helene Strand var i grunn ganske fint, men oppfattes det da som aksept på frieri, mon tro..

  SvarSlett
 23. Syntes de navnene med dine initialer var stilige.

  Ellers kan jeg foreslå

  Helene Nansen (atskillig bedre enn Hansen ;)
  Helene Lauritsen

  SvarSlett
 24. Det må bli Helene Hagen Jensen. Eller Helene Wara. Hva med Helene Tybring-Gjedde? Helene Horne? Helene Fostervold? Helene Høglund er nok beste valg!

  SvarSlett
 25. Helene Danneskjöld som en heder til Atlas Shrugged?

  SvarSlett
 26. Helene Nordløkka Røyken?

  SvarSlett
 27. Helene Morna Jensen

  SvarSlett
 28. fleire bokstavrim:

  Halland
  (som eit ordspel på "Helan og Halvan")

  Hole
  (søstera til Jo Nesbø sin Harry?)

  SvarSlett
 29. Helene Hagen Jensen er bra, kanskje hun kan bedrive aktiv dødshjelp på en gammel Frp'er eller noe sånt, åsså får hun problem på grunn av det.

  Kanskje hun har en bestemor som ikke har det bra på gamlehjemmet, og at det blir en fanesak - (gamle og syke!)
  Hva skal hun mene om skattelette?

  SvarSlett
 30. Kult hvis det viser seg at hun ved en feiltakelse har vært for aktiv dødshjelp.

  Hun misforstod dette med å få de eldre til urnene. Skjønte ikke at det bare var snakk om valgurnene... ;-)

  SvarSlett
 31. Helene Heyerdahl eller Helene Høegh - litt snobbete, men ikke for snobbete, dessuten urbant

  Altså et perfekt høyrepolitikernavn

  IKKE bindestrek - det er det bare de ultra-harry drammens lissom-snobbene som har - ( I likhet med 2-3 fornavn) eller gifte krf-damer fra provinsen ( Alltid 4 navn - sukk)
  Line henriette holten hjemdal
  may helen molvær grimstad

  SvarSlett
 32. "Jeg kan se Grønland fra leiligheten min"
  Hahaha, herlig. Vil ha mer!

  SvarSlett
 33. Følg med på Politikerskolen min. http://fyfaane.blogspot.com/
  Der kan det jo hende du kan plukke opp tips og ideer som kan tillegges den unge håpefulle stortingskandidaten!

  SvarSlett
 34. Hun bør ha et mellomnavn, Helene H. Winter f.eks. Du kan spille på det senere, la H.-en stå for en identitet som Helene får ved en senere anledning- f.eks. mors eller bestemors pikenavn som igjen har noe med komplottet du skriver om..

  SvarSlett